top of page

Islannin jalkapallomenestyksen taustalla olevat metodit rantautuvat Suomen kentilleToukokuussa Helsingin Vallilaan avautuu täysin uudenlainen valmennuskeskus jalkapalloilijoille, joka tarjoaa laajan valikoiman kokonaisvaltaisia valmennuspalveluita. Keskuksessa yhdistyvät Suomessa ensimmäistä kertaa kaikki tarvittavat harjoittelumahdollisuudet tavoitteellisesti harjoitteleville yksilöille, ryhmille sekä pienryhmille. Valmennuskeskuksen vetonaulana toimii Islannissa suuren suosion saavuttanut harjoitusmetodi, jonka ovat luoneet ja patentoineet Islantilaiset Þór Hinriksson ja Jón Karlsson vuonna 2014. Harjoittelumetodi keskittyy jalkapallon peruselementteihin, kuten syöttämiseen, pallon haltuunottoon ja ensimmäiseen kosketukseen.


“Viimeisten vuosikymmenten aikana jalkapallo on lajina muuttunut dramaattisesti”


Fusen valmennuspäällikkönä toimiva Mika Pulkkinen on itse entinen ammattijalkapalloilija, joka on nähnyt lajin nopean muutoksen hyvin läheltä, niin pelaajana kuin nykyään valmentajana.


“Viimeisen kolmen-neljän vuosikymmenen aikana jalkapallo on lajina muuttunut dramaattisesti. Pelaajilta vaaditaan kentällä aikaisempaa enemmän kykyä nopeaan päätöksentekoon, nopeutta sekä osaamista suuremmalle määrälle eri tyyppisiä syöttöjä. Fusella harjoittelu on luotu suoraan vastaamaan näitä uusia vaatimuksia. Fusella pelaaja voi kehittää tietoisuuttaan kentällä sekä nopeuttaa päätöksentekokykyään paineistetuissa pelitilanteissa “, Pulkkinen summaa.


Fuse Training Center on jaettu eri osa-alueisiin, jotka sisältävät taito- ja tekniikkavalmennuksen, fyysisen valmennuksen sekä mentaalivalmennuksen. Taito- ja tekniikkavalmennus perustuu Islannissa kehitettyyn harjoitusmetodiin, joka on todettu yksilöä kehittäväksi harjoittelutavaksi Islannin maajoukkueen, ammattilaisten sekä nuorten keskuudessa. Metodi on ollut käytössä jo vuodesta 2015 ja sen avulla pelaajat ovat kehittyneet ja saavuttaneet korkean taitotason.


“Jokaisen fyysisen harjoitteen tulisi keskittyä luomaan yksilöstä paremman pelaajan”


Pelatessaan ammattilaisena Hollannissa Joonas Vanhanen sai huomata, että jopa ammattilaistasolla toimittaessa fysiikkavalmennuksessa oli usein puutteita.


“Yksilön näkökulmasta fysiikkaharjoittelu harvoin palveli jokaisen tarpeita. Pelaajia ei nähty yksilöinä ja henkilökohtaisiin vahvuuksiin ja heikkouksiin ei keskitytty. Harjoittelu oli jokaiselle samanlaista riippumatta pelaajasta”, Joonas kertoo.


“Fusella fysiikkaharjoittelu keskittyy nimenomaan yksilön tarpeisiin. Yksilöä katsotaan sekä hänen vahvuuksien, että heikkouksien kautta ja niihin haetaan ratkaisuja. Fusella pelaaja nähdään fyysisenä kokonaisuutena, jossa jokainen tehty harjoite keskittyy tekemään yksilöstä paremman pelaajan ”, Joonas toteaa.


Fusella fyysinen harjoittelu auttaa jalkapalloilijoita kehittämään voimaa, kestävyyttä, nopeutta ja ketteryyttä. Nämä fyysiset ominaisuudet ovat välttämättömiä hyvän suorituskyvyn kannalta kentällä ja loukkaantumisriskin vähentämiseksi.


“Kun pelaajalla on mentaalinen blokki, ei hän pahimmillaan kykene pukemaan edes nappiksia jalkaansa.”


Toimiessaan Hollannissa, yhdessä maailman suurimmista jalkapalloagenttitoimistoista, Isabella Vanhanen näki läheltä, miten huippupelaajat murtuivat henkisten paineiden alla. Tästä syntyi ajatus vastata kasvavaan tarpeeseen kehittää myös urheilijoiden mentaalista kestävyyttä.


“Aiemmin mentaalinen valmennus nähtiin jalkapallomaailmassa negatiivisena asiana. Pelaajia saatettiin jopa kieltää kertomasta seuroissa siitä, että he esimerkiksi kävivät terapiassa. Tämä nähtiin heikkoutena sen sijaan, että se olisi nähty pelaajan vahvuutena”. Isabella harmittelee.

“Mentaalivalmennus Fusella kehittää urheilijan henkisiä valmiuksia ja taitoja, kuten mielen ja tunteiden hallintaa, ajattelua, tavoitteiden asettamista, motivaatiota ja itseluottamusta. Se auttaa käsittelemään stressiä ja painetta sekä parantaa pelaajan suorituskykyä”, Vanhanen kertoo.


Fusella mentaalivalmennus räätälöidään pelaajan tavoitteiden mukaan ja se sisältää muun muassa erilaisia harjoituksia, kuten rentoutumis-, mielikuva-, ja hengitysharjoituksia sekä tietoisuus- ja visualisointiharjoituksia. Lisäksi mentaalivalmennuksessa voidaan käsitellä myös urheilijan henkilökohtaisia tavoitteita tai ongelmia ja niihin liittyviä haasteita.


Fusella jokainen pelaaja voi koota itselleen yksilöllisen harjoitusohjelman, joka auttaa heitä kehittämään taitojaan, kuntoa, kestävyyttä ja mentaalista kapasiteettia. Varausjärjestelmä on luotu mahdollisimman helpoksi ja ryhmäliikunta tyyppisesti. Kuka vain voi varata itselleen sopivan ajan ja vain saapua paikalle.


Fuse avaa ovensa lauantaina 6.5.2023. Ovet ovat auki klo 10.00-18.00. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan Fusen toimintaan. Jos haluat kokeilla harjoitteitamme ilmaiseksi, varaathan itsellesi etukäteen paikan täältä! Harjoitteita pääsee kokeilemaan myös sunnuntaina 7.5.2023 klo 10.00-18.00.

781 views0 comments

Comments


bottom of page